Ásványok nyárra: frissítő hűvösség és pozitív energiák

Ásványok nyárra: frissítő hűvösség és pozitív energiák

Ásványok nyárra: frissítő hűvösség és pozitív energiák

A nyár forró napjai különleges figyelmet igényelhetnek, amikor a megfelelő ásványok kiválasztásáról van szó. Az ásványok nemcsak szépségükkel és energetikai hatásukkal bírnak, hanem fizikai tulajdonságaik révén is segíthetnek a kánikula elviselésében. Az ásványoknak számos tulajdonsága befolyásolja, hogy milyen érzést keltenek. Ebben a cikkben megtudhatod, mely ásványokat érdemes hordani nyáron, miért érezzük őket gyakran hűvösebbnek, és melyek azok, amelyeket érdemes kerülni. Emellett megtudhatod, mely kövek hordozzák a vidámság és frissesség energiáit, hogy segítsenek a nyári melegben, valamint a víz elem jellegű köveket, amelyek különösen jótékonyak lehetnek ilyenkor.


Miért hűvös érintésre a kő?

Az ásványok különböző fizikai tulajdonságai, mint például a hővezetés és a fajhő, jelentősen befolyásolják, hogyan érzékeljük őket a bőrünkkel érintkezve. A fajhő az a mennyiségű hőenergia, amely szükséges ahhoz, hogy egy adott tömegű anyag hőmérséklete egy fokkal megemelkedjen. Az ásványok közül soknak magas a fajhője, ami azt jelenti, hogy több energiát képesek elnyelni anélkül, hogy jelentősen felmelegednének.

Amikor egy hűvös ásvány a bőrünkkel érintkezik, az elvezeti a hőt a bőr felszínéről és hűsítő érzést kelt. Tehát: lassabban melegszenek fel és azokat felvéve hűsítő hatásaiknak örvendhetünk. Az ilyen ásványok különösen hasznosak lehetnek nyáron, amikor a hőmérséklet magas és mindenhol azt keressük, mi az ami hűvös. Nagyon szeretem a köveimet fogdosni, főleg nyáron. A kedvenceim a kristály csúcsok, karkötők és a nagy, lapos lencse alakú kövek.


Milyen ásványokat érdemes hordani nyáron?

Hegyikristály: A hegyikristály az egyik legjobb választás nyárra. Magas fajhője és kiváló hővezető képessége miatt hűvösen tartja viselőjét. Emellett energetikai tisztító hatása is van, ami segít megszabadulni a negatív energiáktól és frissességet hoz. Hegyikristály ásványok ITT találhatók >>>

Ametiszt: Az ametiszt is kiváló választás nyáron. Nyugtató és tisztító hatása mellett hűvös érzetet kelt, különösen, ha hűvös vízben áztatva viseljük. Ametiszt ásványok ITT találhatók >>>

Aventurin: Ez az ásvány nyugtató hatású, és elősegíti a fizikai és érzelmi gyógyulást. Hűvös érzetet kelt, és frissességet hoz a forró nyári napokon. Aventurin ásványok ITT találhatók >>>

Lápisz Lazuli: Pirit tartlma és magas fajhője miatt ajánlott kő. Lápisz Lazuli ásványok ITT találhatók >>>

Labradorit: Ez a kő nemcsak hűvös érzetet kelt, de a belső béke és nyugalom energiáit is hordozza. Lemezes szerkezete miatt visszaveri a fényt és a nyári napsütésben még a megszokottnál is szebb. Labradorit ásványok ITT találhatók >>>

Jáspis: Nyugtató és földelő hatású, megelőzendő a rossz közérzetet, tele életerővel. Jáspis ásványok ITT találhatók >>>


Ásványok, amiket nyáron érdemes kerülni

Az obszidián sötét színe miatt több hőt nyel el, ami melegebbé teszi viselőjét. Emellett porózus szerkezete miatt hővezető képessége sem ideális a nyári hónapokra.

A lávakő porózus szerkezete miatt nem tartozik a nyári kedvencek közé. Gyorsan felmelegszik és hőt is tart, ami nem kellemes a forró napokon.

Az ónix szintén sötét színű, ami több hőt nyel el, és meleg érzetet kelt. Nyáron érdemes világosabb köveket választani helyette.

A turmalin gyakran kissé szabálytalan felületű, vagy sötét szemeket tartalmaz, melyek jobban elnyelik a környezeti hőt és nem olyan erős a hűsítő hatás.

Egy kicsit lentebb pedig felsorolok még három követ, melyet érdemes extrém melegben az ékszeres tárolóban hagyni. Mivel nem a színük miatt, ezért külön bekezdésbe szedem őket a cikk vége felé.


A vidámság és frissesség energiái

A nyári hónapokban különösen fontos, hogy olyan ásványokat viseljünk, amelyek vidámságot és frissességet sugároznak. Ezek az ásványok nemcsak energetikailag, hanem fizikailag is segítenek felfrissülni.

Citrin: A citrin a napfény és az öröm köve. Eneretgizáló hatása van, és segít a pozitív gondolatok megőrzésében. A nyári nap sugarai alatt viselve különösen jótékony hatású. Citrin ásványok ITT találhatók >>>

Rózsakvarc: A rózsakvarc nyugtató és szeretetenergiákat közvetít. Segít a belső béke megteremtésében, és enyhíti a stresszt, ami a nyári melegben különösen fontos lehet.

Karneol: A karneol vitalitást és kreativitást hoz. Meleg, de nem túl intenzív energiája segít a nyári aktivitásban és a jókedv megőrzésében. Karneol ásványok ITT találhatók >>>

Napkő: A nyár témájával szerintem leginkább harmonizáló kő, egyes fajtái nagyon simára polírozhatóak és az aktivitás, vitalitás jelképe is. Napkő ásványok ITT találhatók >>>


A víz elem kövei

A víz elem jellegű kövek különösen fontosak nyáron, mivel segítenek az éterikus test és az elme hűtésében és nyugtatásában.

Akvamarin: Az akvamarin a víz elem köve, amely hűsítő és nyugtató hatású. Segít a stressz csökkentésében és a mentális tisztaság megőrzésében. Akvamarin ásványok ITT találhatók >>>

Larimar: A larimar a Karib-tenger kékjét idézi, és a víz elem energiáit hordozza. Hűsítő hatása mellett segít a kommunikációban és az érzelmi egyensúly megteremtésében. Larimar ásványok ITT találhatók >>>

Türkiz: A türkiz szintén a víz elem köve, amely védelmet és békét hoz. Nyugtató hatása miatt kiváló választás a nyári hónapokra. Türkiz ásványok ITT találhatók >>>

Holdkő: A Hold és friss nőiség energiái, kimondottan víz elemű kő, ráadásul még fehér is, mely kevésbé melegszik. Nyári napfényben egy szivárvány holdkő sziporkázását élvezet nézni. Holdkő ásványok ITT találhatók >>>


Amiről eddig nem hallhattál

Az ásványok választása terén legalább ennyire fontos a csiszolás fajtájának hatása a nagy melegben. Az, ahogyan az ásvány érintkezik a bőrrel, jelentősen befolyásolja a hőérzetet, és emiatt egyes ékszereket, karkötőket melegnek vagy langyosnak is érzékelhetünk a csiszolás miatt. Egy fazettázott, vagy kerek viszont matt szemű, illetve apró és szabálytalan szemű karkötő melegebb érzetet fog adni, mint a fényesre simára polírozott társai. Éppen ezért érdemes olyan ékszert választani, melyet könnyű is simára polírozni.

A befoglalásának bőrrel érintkező része – ha medálról van szó – legyen szabálytalanságoktóI mentes és lehetőség szerint hátul nyitott, hogy tudjon szellőzni. Medálok esetében a hőérzetet jelentősen csökkenti, hogyha nincs nagy súlya, tehát nyáron a könnyebb medálok ajánlottak. Nyáron érdemes lehet kerülni azon fajta kövek viseletét, melyeket nehéz fényesre csiszolni és erősen porózusak. Ilyen például az Angelit, Celesztin, Malachit ásványokból készült ékszerek, melyek egyébként is kevésbé viselik jól az erős izzadást a meleg nyári napokban. Az ásványok sima, nem porózus felülete szintén hozzájárul a hűvös érzéshez, mivel nem zárják magukba a hőt, mint a porózus anyagok.

Érdekes tipp: személyes tapasztalataim szerint úgy látom, hogy a magas Mohs keménységű ásványok, mint például Rubin, Zafír még csiszolt fazettázott formában is tudnak legalább olyan, vagy hűvösebb érzetét adni, mint más ásványok gömbszerűen simára polírozva. Fontos megjegyezni, hogy ezek az érzetek személyenként különbözőek lehetnek, hiszen nem mindegyikünk bőre pontosan ugyanolyan, valamint az itt felsorolt szempontok közül egyik sem fontosabb a másiknál, hanem azokat teljes egységben is egészben érdemes figyelembe venni!

Nyáron a nagyobb kipárolgás miatt a nem-nemesfém ékszerek könnyebben tudnak korrodálódni. Ez azonban ne adjon aggodalomra okot, hiszen egy kis fogkrémmel és dörzsöléssel pillanatok alatt újra lehet varázsolni egy ékszer foglalást.


Összefoglalás

Nyáron az ásványok kiválasztása különösen fontos a hőség elviselésében. Az ásványok magas fajhőjük és jó hővezető képességük révén hűvös érzetet keltenek a bőrön, így különösen hasznosak a meleg hónapokban.

A legjobb nyári ásványok közé tartozik a hegyikristály, amely hűvösen tart és energetikailag tisztít; az ametiszt, amely nyugtat és tisztít; az aventurin, amely frissít és nyugtat; a lápisz lazuli és labradorit, amelyek hűvös érzetet keltenek; valamint a jáspis, amely nyugtató és földelő hatású.

Kerülendő ásványok extrém meleg nyári napokon az obszidián, láva kő, onix és turmalin, mivel ezek sötét színük és porózus szerkezetük miatt több hőt nyelnek el, így melegebb érzetet keltenek.Természetesen ezzel nem azt akarom üzenni, hogy egész nyáron rájuk se merj nézni. :) Mértékkel minden segíthet, hiszen ezek földelőképessége pl. jó.

Nyáron különösen fontosak azok az ásványok, amelyek vidámságot és frissességet sugároznak, mint a citrin, rózsakvarc, karneol és napkő. Ezek energetikailag és fizikailag is felfrissítenek.

A víz elem kövei, mint az akvamarin, larimar, türkiz és holdkő, hűtő és nyugtató hatásúak, segítve a test és az elme hűvösségét.

A csiszolás fajtája és az ékszerek kialakítása is fontos: a sima, nem porózus felületű ásványok kevésbé tartják meg a hőt. Nyáron érdemes könnyű, simára polírozott és nyitott hátú ékszereket választani, hogy minimalizáljuk a hőérzetet és élvezhessük az ásványok hűsítő hatását.


Üdvözlettel,

Fülöp Tibor