Gyógyító Kövek - A citrin

Citrin. Egy kvarcváltozat - kristályszerkezetileg a hegyikristály és ametiszt rokona. Színe a halvány sárgától egészen a barnáig terjed és a neve a latin "sárga" szóból ered. Gyakran előfordul füstkvarccal együtt. A színét a benne található vas szennyeződésektől kapja, mely nagyon rikta. Extrém riktán megtalálható ametiszttel együtt, ez az ametrin.

Hatása gondolati és napfonati szinten nyilvánul meg. Levegő-tűz elem. Ösztönzi a pozitív gondolkodást, emeli a tudatot, segít megtalálni mi és hogyan szükséges a célok eléréséhez. Segít a célok kitűzésében is és a lehetőségek, jólét érzése megélésében. Segít megtalálni a jót és feljeszti a gondolkodást. Társas kapcsolatokban is segít, kiváló tárgyalás segítő. Erősíti az egyén központját, növeli pozitív gondolat inspiráló hatása miatt az egészséges magabiztosságot. Emiatt a psziché, az élet és a siker számos területére jó hatását fejti ki.

Régen a citrin a Szoláris Arkangyalok és Kuthumi Mester sugarához tartozott, ma már ennek a szerepe az arany rutlkvarcé. A hozzá tartozó sugár a citrin sugár, melynek felügyelője jelenleg Rafael Arkangyal és El Morya mester.

A citrint már évezredek óta ismerik gyógyító kristályként és gyógyításban is igen kedvelt eszköz, mely segít az arany gyógyító energia sugár áramoltatásában. Megfelelő helyre irányítva az egyik legjobb hatás érhető el vele, természetesen ennek a mértéke függ az azt használó személy energiájától is. Strapabíró, erős kő abban az értelemben, hogy tovább tiszta marad, mint általában más ásvány társai, ezért közkedvelt gyógyításhoz is. Nem perpetuum mobile, érdemes alkalmanként tisztítani.

A citrinről rengeteg babona terjeng, hogy mit teszel belőlük magadévá, azt rád bízom. Azt tartják róla, hogy képes bevonzani a bőséget és román árustól még azt is hallottam, hogy a szerelmet vonzza.

Megfigyelések alapján a pozitív hatásai természetesen közvetetten nyilvánulnak meg, pozitív gondolatokat ösztönző hatása miatt a citrin használója és társa könnyebben meg tudja engedni magának a pozitív dolgokat, nyitottabb lesz a világ jó dolgaira. Ami nagyon fontos a kövek világát illetően az, hogy mindig a viselő/tulajdonos cselekvő rejtett és felszínen lévő gondolatai és gondolati halmaza, tudatosság szintje az, amely meghatározza egy kő gyógyuláshoz való hozzájárulásának a lehetséges mértékét. Tehát ha csak veszel egy citrint, hogy sok pénzed legyen és mást nem teszel mellette magadért, nem jó híreim vannak. Ettől függetlenül érdemes egy citrin marokkövet a pénztárcába helyezni. 

A világ feltáratlan készlete ezen kőből meglehetősen fogyóban van, jelenleg az ásványipar új gazdaságos lelőhely felfedezésére vár. Keresett, ezért megpróbálják valamilyen módon modellezni, utánozni. Az igazi eredeti citrin sárga színű, általában zárványos, és leggyakrabban és legbiztosabban onnan lehet felismerni, hogy a természetes citrinben, amennyiben zárványos, fehér(es), szürkés citrin-füstkvarc foltokat találsz. Ez sem tény erejű, mert hasonló, de erős átmenet hevítés során létrejöhet  (lásd: lentebbi képek). Léteznek nagyon tiszta és átlátszó egyszínű citrinek is, azonban ezek már drága ékszer minőségűek, ritkák. Brazília az egyik legnagyobb citrin exportőr, viszont az utánzatok jó része szintén brazil névvel-jelzővel rendelkezik. Meglepő info lehet, de az ásványpiacon 90%-ban lévő citrinek mind hevítettek.

Citrin -a natúr citrinen kívül- kétféle formában van jelen, az egyik a hamisítvány (műanyag, festett kvarc gyöngyök), a másik az "elfogadott" formája, a hevített ametiszt.

Gyakran az ametisztet és a füstkvarcot vas elemmel és hővel kezelik, hogy a gyűjtők által kért citrin mennyiséget prezentálni tudják. Ez onnan ismerhető fel, hogy vagy egységesen ugyanolyan (gyakran riktító) színű a kő, és zárványokban szegény, vagy nagyon erős narancssárgás a színe és erős színátmenetek figyelhetők meg benne. A hőkezelt ametiszteknek gyakran van egy vöröses árnyalata, de ez nem kizárólagos bizonyíték. Az ásványpiacon gyakran fellehető füstös, vagy  nagyon halvány színű variánsa, melyet úgy hívnak, hogy lemon kvarc, ez általában természetes. Tehát a két legnagyobb hiedelem a citrinekről a színével és az előfordulási mennyiségével kapcsolatos: leggyakrabban az aranysárga erős színű citrinek eredetileg ametiszt ásványok. A citrin leggyakrabban füstös, szürkéssárga színű és kevés van belőle a világon. Eredetében is természetes citrinből nem készítenek marokköveket, mert olyan ritka (ezért szerepel a Gyógyító Kövek termékek között eredetileg medálnak szánt citrin fúrt marokkő, ami eredeti).

Az eredeti citrin és az égetett ametiszt közötti különbség: Jól megfigyelhető, hogy a citrin úgy kristályosodik, mint a hegyikristály. Nem hasonlít az ametiszt telepek csúcsainak formájára. A citrin színe természetes halvány sárga, a hevített ametiszt nagyon narancs, rikító.

image © Jennifer_Shipley

Ametiszt és az abból készült 'citrinek'.


Újabb péda a hevített ametisztre és füstkvarcokra.

image © Jennifer Shipley

 

Itt a hevített ametisztek már kezdenek barna színbe tolódni, és ahol nem érte őket annyi hő, nagyon fehérek maradtak.

image © Jennifer Shipley

Az ametiszt-citrin és a citrin közötti gyógyító különbségek: Az ametiszt-citrin jobban vonzza a bőséget és a pozitív gondolatokat, jobban ellátja védelmi és napfonat csakra erősítő, középpont erősítő szerepét. A citrin sokkal spirituálisabb kő, mely inkább a második-harmadik teremtési sugár feladataival és hatásköreivel kapcsol össze, amelyek filozofikusak, elméletiek. Az eredeti citrin jobban is segít földdelni, segítve a spirituális energiák lehozását.

Utánzatok. Az első egy ezoterikus bolt terméke, ahol még le is írják ezen karkötő mellé a citrin gyógyhatásait. Látszik, hogy a golyókba nagy nyomáson festéket juttattak (repedések), mint ahogy a másodikon is. A harmadik hevített gyöngy, a negyedik műanyag, citrinként árusítva.

Egyes árusok más, természetesebb alternatívákat kerestek és találnak: sárga jade és kalcit (izlandi pát), citrin néven.

Végül egy pár kép az igazi citrinekről. Az első citrin 30 angol fontba kerül, pedig súlya csak 108 gramm!

image © Jennifer Shipley

 

Segíts, ha ezt hasznosnak találod! Google+ -ozd és Like -old a bejegyzést, ha tetszik ez a cikk. Minden egyes plusz és like számít!

 

Tisztelettel,

Fülöp Tibor

 

Még nem vagy feliratkozva az ingyenes hírlevélre?

Értesülj, ha újabb tévhit vagy utánzat kerül terítékre. Tudd meg mi az, amiről ásvány könyvek nem írnak!

Értesülj, amikor új és hasznos dolgokat tudhatsz meg a kövekről!

Az honlapon minden információ jogilag védett, másolása tilos.