Szomáliába hullott egy meteorit rejtélyes anyagokkal

Szomáliába hullott egy meteorit rejtélyes anyagokkal

Hihetetlen felfedezést tettek Szomáliában, ahol egy ritka meteorit zuhant le. A tudósok elképedtek a meteorit összetételén, ugyanis két olyan elemet is tartalmaz, amelyek eddig még sosem fordultak elő természetes körülmények között ezen a bolygón.

Földünk légkörébe naponta több több millió tonna űrből érkező anyag lép be. Azonban ezek túlnyomó többsége elég és elporlad az atmoszférában, igen kevés közülük az, ami kő formában ér földet, ezeket hívjuk meteoritnak.

A több, mint 15 tonnás meteoritot 2020-ban a helyszínre érkező tudósok vizsgálták meg. A kezdeti elemzések kimutatták, hogy a meteorit vasból, nikkelből és egyéb ásványi anyagokból áll. Azonban a legmeglepőbb felfedezés az volt, hogy két akkor még ismeretlen elemet is tartalmazott.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy honnan származhat a meteorit, és hogyan keletkezhettek benne ezek az ismeretlen elemek. További vizsgálatokra volt szükség ahhoz, hogy jobban megértsék a meteorit összetételét és eredetét.

A két anyagot végül sikerült beazonosítani. Az egyikük az Elaliit, melynek képlete Fe9PO12 (vagy Fe2+8Fe3+(PO4)O8). Az elaliit szintetikus változatait egy francia laboratóriumban állították elő az 1980-as években, de nem lehetett ásványkategóriába sorolni, amíg a természetes körülmények nem azonosították be őket. Az ásványt Andrew Locock azonosította, akit az egyetem az elektron mikroszonda laboratóriumának vezetõjeként alkalmaz, és Chris Herd geológus osztályozta. Ugyanebben a mintában Locock azonosította az Elkinstantonit /Fe4(PO4)2O/ első természetes példányát is.

Az Elaliit nevét a környező településről El Alii -ról kapta, az utóbbi ásvány a nevét Lindy Elkins-Tanton kutatóról. A felfedezésüket 2022 novemberében jelentették és jegyezték be.

A meteorit ezért is olyan különleges, hiszen a világűrnek jóval korábban természetes körülmények között alkalma volt alkotni olyasmit, amiről a tudósok nem tudtak, de létrehoztak, majd számunkra ennek természetes tanúbizonyságát adta a lehulló égi kődarab. Ez azért is olyan csodálatos, mert nemcsak ritka, hanem komplexebb kémiai elemekről van szó.

A meteorit darabjait legutóbbi értesülések szerint Kínába szállították eladásra.

A szomáliai meteorit rendkívüli felfedezésnek számít, és értékes betekintést nyújthat a Naprendszerünk keletkezésébe és a benne található anyagokba. A tudósok reménylik, hogy a meteorit további vizsgálata új ismereteket hozhat a Föld és a világűr történelméről!

Források: