Gyógyító Kövek - A lápisz lazuli kék. Tényleg? :)

Lápisz lazuli. Az arab éjszakára emlékeztető színei miatt az ezeregy éjszaka meséiként is emlegetett kő, hiszen olyan, mint naplemente után a csillagos éjszaka. Egyesek, akik jobban tájékozottak tudják, hogy arany színt is tartalmaz, mint a csillagok... azonban néha valóban nem olyan jó, ha kék?

A lápisz lazuli (gyakran így is emlegetik: lápisz) mély színéért és antikvitásáért értékes és kedvelt ásvány. Neve színére utaló lazulum szóból ered, a lengyel lazur, magyar azúr szavak is innen erednek. A lápisz lazuli legfontosabb összetevője a lazurit, ez  a kő színéért felelős nagyrészt, viszont az ásványnak alig a felét adja ki. Az eredeti lápisz lazuli tartalmaz emellett pirit (arany-réz fémes színű foltok), kalcit (sárgás-fehér színek) és szodalit ásványt is a legtöbb esetben és ezek adják meg a kő karakterét.

A kék színét a benne képződő S3- gyökanionnak köszönheti, mely fényelnyelési okokból az emberi szem számára csak a kék színt teszi láthatóvá. Ennek az anionnak az aránya változatos, emiatt a lápisz lazuli nem egyenletesen kék.

Egyszer volt, hol nem volt a világunk, benne élt Ásvány Anna. Ő érdeklődő és meglát egy prospektusban, könyvben, vagy egyéb médiában egy lápisz lazulit, mely általában minőségi, felső kategóriás darab, majd ezt számára elérhető áron szeretné megkapni. Ennek a sok Anna -i vásárlói igénynek, valamint a csak kék lápisz lazuli valóban magas árának köszönhetően a lápisz lazuli különböző alternatíváit fejleszti ki. A lápisz lazuli sokféle kategóriába sorolható:

Gilson lápisz - Mesterségesen előállított lápisz, francia találmány. A hetvenes években egy Gilson nevű úriember találta föl ezt az ékszeripari alapanyagot. Nagyon kék, viszont nagyon prorózus, porlékonyabb mint a natur lápisz. Gyakran pirit/réz (arany szín) mentes, ha van is benne, akkor az természetellenes. Sok köze a lápiszhoz nincsen. Különbség a porlékonyságban van és a porózusságban (tehát ha negyed órán át vízben áztatod, sokkal nagyobb lesz a kimért fajsúlya mint az eredeti lápisznak ugyanezen folyamat során).

Denim lápisz (erdeti) - fehér, kis foltokban kék kő. Külön kategóriába sorolják, mert a lazurit csak kis arányban fordul elő benne. Pirit, egyéb ásványok, főleg kalcit és szodalit alkotja. Ez és a szodalit a lápisz ékszeripar közkedvelt alapanyaga, melyre visszatérek később.

Valódi lápisz (erdeti) - nagyrészben, esetleg teljesen kék kő, arany pirit ásványokkal gazdagítva. Kezeletlen. A legjobb minőségűek az afgán lápiszok, melyek ára tényleg kiugróan magas más ásvány ékszerekhez képest.

Kezelt lápisz - Az ásvány ékszerek 90%-ban kezelt lápiszok. Fő ismertetőjelük a nagyszerű ár és kékség aránya. Tehát olcsó is és szép is. A majdnem fehér denim "lápiszba" mivel porózus (ami egyszerűen azt jelenti hogy nagy a nedvszívó képessége) nagyon nagy nyomáson színezőanyagot juttatnak. Így a kő belseje is kék lesz és a szín javarészt tartós, mely a festési eljárás minőségétől is függ. Felületükön megfigyelhető a kék árnyalatinak változata foltokban, mert ahol kék ott sötétebb lesz. Nem véletlen, hogy előfordulnak manapság olyan emberek, akik kiveszik a lápisz lazuli színét. A titok nem feltétlenül ezoterikus okokra vezethető vissza, ha csak egyféle kőnél fordul elő, hanem kémiai okai is vannak. Sok a kezelt lápisz és ha a bőr kémhatása valamiben kiugró, akkor gyorsan ki is szedheti a kő színét. A kezelt lápiszok felismerhetők és beazonosíthatók ár, UV próba és egyéb próbák során. A honlapon kapható lápisz kövek nem fogják be a bőrt, erre garancia van.

Ha már van lápisz karkötőd mely mindenütt kék-pirit és jó árú egyszerre, akkor fél óráig áztatsd be vízbe, majd hagyd megszáradni (tovább ne, mert szétreped). Ragasztott medáloknál ez a módszer nem javasolt, mert a ragasztás elengedhet. Így tegyél a máshol vásárolt lápisz köveddel, hogy ne fogja be a bőrödet - vagy pedig előzd meg és vásárolj jó lápisz lazulit nálam. :)

Említést kell még tenni a hamisítványokról, melyeknek néhány verziójáról írok - az egyik a réz lápisz, mely összegyúrt "kő". Nagyon kék a színe és arról ismerhető fel, hogy a benne lévő piritet rézzel helyettesítik, mely úgy tűnik, mintha szétfolyt volna a kő felületén. A másik a lápisz krizokolla. Sokszor festett epoxigyanta, kék-zöld foltos színű. A harmadik verzió a még durvább festett műanyag, vagy kompozit kő, melynek feltűnő ismertetőjele a fehérség, a színbeli változatosság és a pirit foltok teljes hiánya. Ez utóbbiak súlyra könnyűek.

A lápisz lazuli hatása (gyógyhatása): összekapcsol a belső bőséggel. Segít észrevenni a jelen környezet értékeit, az élet örömeit és megélni azokat. Buddha kőnek is tartják. A benne lévő priteket a bőség bevonzójaként is ismerik. A lápisz lazuli egy nagyon erős védelmi kő, mely szinte ellenálhatatlan fallal veszi körbe a viselőjét és csak a jót és a semlegeset engedi be, hatásos. Növeli az ellenálló képességet és emiatt imunerősítőnek is tartják. Segíti a társkapcsolatokat, nyugtató hatású ásvány. Növeli az objektivitást, ítélkezés mentességet és a belső érzések tiszta átlátását. Növeli az életörömöt és a jelen pillanat elfogadását. Erősíti a szemet és összefonódik a belső bölcsességgel. Hozzá tartoznak a torok és harmadik szem csakrák, a csecsemőmirigy. Elemei a Víz és a Föld.

Következzenek a képek.

Hamisítványok (1-3. kép), és az utolsó kettő képen (4-5.) a már gyöngyöknél is lassan előforduló gilson-lápisz látható.

 

Szodalit (1. kép), melyet megpróbálnak denim lápiszként (2. kép) eladni. A további képeken kék foltos, színkezelt lápiszokat figyelhetsz meg.

 

Képek eredeti és jó minőségű lápiszokról; nyersen, és megmunkálás után. Természetesen belőlük is előfordulhat csupa kék minőség.

A képeket a le is mentheted, és nagyobb méretben meg tudod őket nézni.

Neked melyik tetszik? Az olcsó, az eredeti, vagy a nagyon kék? - Gondolkodj el ezen, mert ebből két eshetőség gyakorlatilag igaz!

Segíts, ha ezt hasznosnak találod! Google+ -ozd és Like -old a bejegyzést a bal oldalon, ha tetszik ez a cikk. Egytől-egyig minden plusz és like számít.

Nézd meg te is, hogy milyen lápisz lazuli termékek vannak a Gyógyító Kő webáruházban!

Tisztelettel,
Fülöp Tibor
www.Gyogyitokovek.eu

Még nem vagy feliratkozva az ingyenes hírlevélre?

Értesülj, ha újabb tévhit vagy utánzat kerül a honlapra. Tudd meg mi az, amiről ásvány könyvek nem írnak! Egyes oldalakat csak feliratkozók láthatnak.

Értesülj, amikor új és hasznos dolgokat tudhatsz meg a kövekről!

Minden jog fenntartva, másolása tilos!