Dinnye turmalin utánzatok

Dinnye turmalin utánzatok
A dinnye turmalin gyönyörű, és remek tulajdonságokkal rendelkező kő. Mindenki megpróbálja minél inkább pénztárca barát módon megvásárolni - ami nem tud sajnos megvalósulni. Lentebb fogom kifejteni miért.

Rég jelentkeztem már ásvány hamisítvány bejegyzéssel, és most így érzem eljött az ideje hogy újra billentyűzetet ragadjak. Az egyik kedvenc ásványomról lesz szó, a dinnye turmalinról. Nagyon szeretem a változatos színeket ebben a kőben ahogy - az én személyes szempontomból - az egyik leghatékonyabb fekete színű turmalinnal együtt egy szép színcsokrot alkotnak.

A turmalin színe

A dinnye turmalin színét a mangán (Mn) és a vas (Fe) szennyeződések okozzák. A mangán például a rózsaszín színért, a vas pedig a zöld színért felelős. A szín intenzitása a szennyeződések mennyiségétől függ. A fekete turmalin színét a vas (Fe) és a titán (Ti) szennyeződések okozzák. A vas és a titán elektronokat ad le a turmalin kristályszerkezetében, ami a fekete színért felelős. Ha kék indogolit turmalint látsz, azt a vasnak és a réznek köszönheted.

Az élénk színű turmalinok ritkábbak, mint a pasztell színűek. Ennek az az oka, hogy a mangán és a vas szennyeződések nem fordulnak elő gyakran a turmalinban. A pasztell színű turmalinokban általában kevesebb a szennyeződés, és hát ezért gyakoribbak. Az élénk színű turmalin tehát asvanytani szempontból szennyezettebb. Milyen érdekes, ugye?

Miről lehet felismerni a hamis turmalint?

Ár

Amennyiben valami ritka, akkor annak általában az egy emberre jutó aránya nagyon kicsi lesz, ami azt jelenti hogy több ember szeretné megszerezni azt a keveset, ami sajnos elengedhetetlenül magával hozza az áremelkedést. Ebből következik, hogy olcsó húsnak hamis a leve - és ez az egyik legfontosabb pontja a hamisítványok kiszúrásának. Az ásvány bányászatra és vadászatra egy teljes iparág épült és nincsenek benne olyan akciók mint amikor egy műszaki vagy élelmiszer bolt valamit akciós harmadáron kínál. Ezzel ki lehet szűrni a nem-turmalin kövek akár 90% -át is. Ehhez a turmalin árának minőséggel arányos ismerete - és annak hiányában erős realitásérzék - sokat segíthet.

Név

A másik nagyon jellemző motívum vagy minta amit sikerült megfigyelnem: a termék neve. Általában a fordító program vagy mit sem sejtő eladó szó szerint átveszi a különböző, termék nevére biggyesztett jelzőket. Így megjelennek olyan jellegzetes elnevezések melyek mondani állítják a kő eredetét pl. "Valódi Mozambik turmalin", ami persze nem igaz. A vadabb nevek közé tartozik az "eredeti turmalin jáde" ami sokszor se nem jáde se nem turmalin, de azért oda teszik mind a két nevet így több szóra lesz találata a terméknek - gondolják.

Kinézet

A turmalin utánzatokat fel lehet ismerni gyakorlott szem számára alaposabb ránézésre is. Vannak olyan ismertetőjelek, melyeket a gyártók nem szívesen osztranak meg velünk, vagy nem hajlamosak észrevenni, itt bemutatok párat.


Utánzási eljárások:

Léteznek olyan eljárások, amelyekkel utánozni lehet a dinnye turmalin megjelenését olcsóbb anyagokból. Ezek gyakran ipari és nem természetes anyagok, tehát ettől a kőnek nem lesz hatása.

Kőpor

A kőpor eljárással készült utánzatok jellemzője az, hogy a szemek aIig, vagy nem áttetszőek. A festési mintázatában megfigyelhető a repedésekbe össze sűrűsödő festék anyag: sokkal erőteljesebb szín látható a repedésekben, mely az utánzat egyik jellemző ismertető jele (lásd: a blog bejegyzés fő képe). A másik jellegzetes ismertetőjel az, hogy felhőszerű minták jelennek meg a kőben, ami az itt található példa képeken is jól megfigyelhető. fontos tudni, hogy a turmalin mintázata változatos: tehát nemcsak a szín változatosságot érdemes figyelni, hanem azt, hogy milyen jelleggel ismétlődnek (utánzat) és milyen jelleggel változatosak az utánzatok és az eredeti kövek felületi, vagy az alatti mintái. Ezeken a képeken jól látható egy pár ilyen példa:

Üveg

A dinnye turmalin utánzatok egyik leggyakoribb anyaga az üveg. Az üveget színezőanyagokkal lehet színezni, hogy a dinnye turmalin jellegzetes rózsaszín és zöld színét elérje. Az üvegbe törmeléket, építészeti / ipari kőport kevernek, hogy ne legyen egyértelműen üvegszerű és kő jellegű félig vagy nem átlátszó kinézetet kölcsönözzenek a produktumnak. Különböző technikák alkalmazhatók a színezéshez, beleértve a következőket:

Ömledékfestés

Az üvegolvadékot színezőanyagokkal keverik, mielőtt formába öntik.

Felületi festés

A színezőanyagot az üveg felületére viszik fel, majd beégetik.

Hőmérséklet-szabályozott színváltás:

Bizonyos típusú üvegek színüket megváltoztatják a hőmérséklet hatására. Ezt leggyakrabban medálokban alkalmazzák. A megtévesztőbb hatás érdekében zárványnak tűnő szennyeződéseket kevernek el benne. Eljárási módtól függetlenül a végeredmény természetellenes lesz, és igen jellemző hogy megpróbálják leutánozni a két színt, mely természetellenes színkülönbségeket eredményez. Medálok esetében könnyen felismerhető az utánzás, mert általában a kő egyik fele iIyen, másik fele olyan színű, megmutatja azt hogy milyen módon volt létrehozva a mesterséges utánzat. Pár medál példát mutatok itt be. A bal oldalon két eredeti turmalin medál látható. Érdemes megfigyelni a pasztellebb - sötétebb árnyalatokat. Ezen medálok értéke nagyjából 60-100ezer forint. Jobbra két üveg utánzat látható, töredék árban.
Eredeti vs. hamisítvány dinnye turmalin medálok

Műgyanta:

A műgyanta egy másik gyakori anyag, amelyet dinnye turmalin utánzatok készítéséhez használnak. A műgyanta olcsóbb, mint az üveg, és könnyebben formázható. A műgyantát színezőanyagokkal lehet színezni, hogy a dinnye turmalin rózsaszín és zöld színét elérje. A műgyanta öntéses technikával formázható. Azonban nagyon könnyű, tapasztalataim alapján az üveg vagy a kőpor eljárás a gyakoribb.

A színezési eljárásokkal egy bökkenő van: a végeredmény túl mesterséges, nem turmalinra jellemző kristály minták és zárványok és irreális színárnyalatok jelennek meg.

Ha eredeti turmalint szeretnél vásárolni, akkor érdemes azt megbízható helyről beszerezni. Mi a Gyógyító Köveknél szeretnénk az ásványok hitelét is gyógyítani: kizárólag eredeti turmalin ásványokkal szolgálunk.

Tisztelettel,
Fülöp Tibor
ásvány szakértő


Tags: turmalin, dinnye turmalin, ásvány utánzatok