Gyógyító Kövek - A Smaragdról, és mindarról, ami nem smaragd

A smaragd - hitek és tények. A smaragd ásvány hatása.

Fedezz fel érdekes tényeket a smaragdról.

A smaragd az egyik legrégebb óta ismert ásvány, melyet az Ókori görögök, perzsák, és már az Inkák is ismertek.  A smaragd szó eredete a görög 'Smaragdos' szóból ered, ami nem jelent többet, mint hogy "zöld kő".

A smaragdhoz számos mitológiai hiedelem társul, nagyon erős gyógyító kőnek tartották, leírások szerint jót tett a szemnek, és legendák arról tanúskodtak, hogy a smaragd bányák bejáratát sárkányok és griffmadarak őrizték. Nagyon sok kultúra smaragdot az örök élet és az ártatlanság szimbólumának tartotta és gyakran írták róla, hogy képes a testet méregteleníteni, de mint ásvány, testre közvetlen nem hathat, csak közvetett módon. A smaragdot gyakran szent képek díszítésére is használták és különösen hatékonynak találták a látás fejlesztésében. Egyes írások emlegetik Toth smaragdtábláit is, melyre titokzatos tanításait rávésette.

A legidősebb smaragdok kb 2600 millió évesek. A smaragdnak egy érdekessége, hogy nagyon rokon az akvamarin, morganit, goshenit és heliodor ásványokkal. Mind ugyanaz a berill ásvány, csak a berilleket a különböző színeik alapján nevezték el és csoportosították. A smaragd berill a zöld színét a kristályszerkezetben található króm tartalomnak köszönheti. Érdekesség, hogy a berill és a króm olyan anyagok, mely a föld legkülönbözőbb és távoli rétegeiben vannak, tehát a smaragd egy olyan ásvány, aminek elméletileg nem kellene léteznie, mégis, a földlemezek vetődése során nagy erők hatására ezen összetevők egy helyre kerültek és együtt értek meg. Ennek a vetődési is összedörzsölődési folyamatnak köszönhetően a tökéletes smaragdok igen ritkák.

Tudtad? A smaragd egy nagyon kemény ásvány. A Mohs keménysége 8, mely a hegyikristály felett és a gyémánt alatt van, ezért nem egyszerű menet a smaragd ásvány csiszolása. Nagyon kedvelt uralkodói kővolt, ezért érdekes belegondolni, hogy az ékszerészek számára külön kihívás és megtiszteltetés volt egy ilyen értékes kő csiszolása. A smaragdot házassági évfordulói és eljegyzési ásvány. Érdekesség, hogy van egy természetes ásvány, mely nagyon hasonlít a kiváló minőségű smaragdokra, ez a ritka króm-diopszid, gyakran hívják Orosz smaragdnak is.

A smaragd egy igen nyugtató kő, mely segít a teremtés smaragd lángjával kapcsolódni. Segít az univerzum megértésében, gondolkodók kövének is  tartják. A smaragd elősegíti a védelmet is, már a középkorban is nagy védelmező erőt tulajdonítottak neki és nagy rendszerek meglátását és megértését is képes támogatni. "A smaragdok jó szerencsét ígérnek.... növelik a jól-létet" /Védák könyve/

Eredeti smaragdok. Jól megfigyelhetők benne a króm-fém zárványok, melyek az ásvány zöld színét és jellemző kinézetét adják.

A smaragd legjellemzőbb színe a mély élénk zöld, melyet smaragdzöldnek is hívnak. Csak a legkiválóbb ritka minőségűek rendelkeznek ezzel a színnel, bár gyógyhatásában nincs számottevő különbség. A smaragdra a legjellemzőbb dolog a tökéletlenség. Szinte minden smaragd foltos, tökéletlen, és csak a legritkább esetekben hibátlan, a legértékesebb smaragdok ára a minőségi gyémántokéval egy szinten van. A benne lévő tökéletlenségeknek köszönhetően így a smaragd gyakorlati keménysége "csak" átlagos lesz. A legjobb minőségű smaragdok Kolumbiából valók és befektetés értékűek. Érdekesség, hogy Kolumbiából is exportálnak gyenge és közepes minőségű smaragdot, tehát maga a név nem minőségi jelző Ritkasága és nehéz megmunkálhatósága miatt ezért az emberiség már nagyon sok mindent megpróbált ennek helyettesítésére.

Az egyik legjellemzőbb a jade színkezelt eljárása, mely Kínából ered és samargd kőnek árulnak. A smaragdra jellemző zárványozottság azonban nem figyelhető meg benne, és a jade színe is sokkal élénkebb.

A másik, indiai változat a színkezelt zöld aventurin. Mindkettő esetben az ásvány porózussága teszi lehetővé a hatékony színkezelést és a szerkezet eltérő.

Az indiai smaragdok jó része olajkezelt. Ez azt jelenti, hogy a követ különleges recept szerint, víz forráspont feletti hőmérsékleten áztatják, így a kezelés a kő zárványaiba is belefut és létrejön egy zöldebb, kristály hibáktól mentes ásvány. Ez a smaragdok kezelésére nagyon elterjedt módszer a drágakő iparban. Ha ez nem lenne, a hétköznapi emberek nagy része búcsút mondhatna a zöld smaragdoknak.

"Spanyol smaragd" - zöld üveg

Az alábbi képeken aventurinból nyert köveket láthatsz, melyek smaragdoknak tűnnek (1-2. kép), és olajkezelt smaragdokat (3-4. kép). Az olajkezelt smaragdok megtévesztésig hasonlítanak kezeletlen jó minőségű társaikra.


 

Eredeti smaragd gyöngysorok (lent) és spanyol smaragd (szintetikus vízüveg) medál. (színe lehet sötétebb, más árnyalat)

Jade és aventurin színkezeléssel, ami szintén nem smaragd. Az utolsó képen a jade-t több színnel is megfestették és smaragd-rubin zafírként árulták.:) A jade és gyakran az aventurin esetén felismerhető jellemzően a kő homogén (mindenhol megegyező) felülete. A jade-nál a változatosság eléréséért már foltokban színkezelik a követ.

 

Az igazi smaragd egy igen megnyugtató kő. Segít az univerzum rendje megértésében, filozófus ásványnak is tartják. Segít megtalálni a helyed a világban, emiatt a rák kockázatát is csökkenti. A smaragd elősegíti a védelmet is, már a középkorban is nagy védelmező erőt tulajdonítottak neki és nagy rendszerek meglátását és megértését is képes támogatni. Pozitív gondolatokat támogat, segíti az önfejlődést és önfejlesztést, az élettel kapcsolatos nagy kérdésinkre segít választ találni. A smaragdhoz a barátság ereje is társul. Segít társaságot találni, megfelelő környezetet és segít hálát ébreszteni azért ez életedben, amit a Teremtőtől kaptál. "A smaragdok jó szerencsét ígérnek.... növelik a jól-létet" /Védák könyve/ A smaragd segíti az utazásokat is és a lelki megnyugvást. A teremtés sugarai közül a smaragd sugár kapcsolódik hozzá, innen a filozoikus hatása is, és abban támogat, hogy derűvel színes, hálás legyél mindenért, amit az élettől kaptál. A smaragdhoz kapcsolhatók a sárkány energiák és a sárkányok, manók világa is.

A smaragd, mint drágakő. A smaragd, hogy mennyire drágakő, ezt nehéz eldönteni, függ a csiszolástól és tisztaságtól is.

Remélem hasznos és érdekes lett ez az írás.

Kattints ide és nézd meg az eredeti smaragdokat találhatsz a Gyógyító Kő ásvány áruházban! ->

 

Tisztelettel,

Fülöp Tibor ásvány szakértő

Újabb cikkünk a smaragdról és annak szintetizálási módszereiről

A honlapon minden információ jogilag védett, másolása tilos.