100 millió éves borostyán - ősmadár kövületet találtak Burmában

100 million-year-old amber prehistoric bird find

Borostyánba zárt ősmadár kövületet találtak Burmában

A fantasztikus lelet egy híres mianmari borostyánlelőhelyről származik, ahol már számos borostyánba zárt kisebb állatot találtak, például rovarokat, pókokat, skorpiókat, gyíkokat (fontos megjegyezni, hogy az ilyen gyűjtői darabok elég ritkák és nagyon sokszor kedvező áron dekoratív jelleggel mesterségesen állítják elő őket). Kisebb madár részeket fedeztek már fel borostyánban, de ez volt az első alkalom, hogy ilyen részletgazdag madárfosszíliát találtak, mely bepillantást enged az emberi történelem előtti fajok múltjába. A kutatást vezető kínai, kanadai és amerikai tudósokból álló csapat azt gyanítja, hogy az apró ősi lény az úgynevezett Enantiornithes csoportba tartozó krétakori madár lehetett, mely kb. 66 millió éve, a kréta és a tercier földtörténeti kor határán halt ki. Az ilyen madarak többsége foggal és karomban végződő ujjakkal rendelkezett, de ezeket leszámítva nagyon hasonlított a ma élő madarakhoz. A tudósok szerint ez a borostyánban csapdába esett madár még fióka lehetett, és a kismadár valószínűleg nem sokkal a kikelés után eshetett az akkor még sűrű folyadékba. A borostyán egy ősi megkövesedett fagyanta, mely ezúttal lenyűgözően megőrizte a dinoszauruszok korában élt madár tollait, lábának a bőrét és a karmait. A dolog érdekessége, hogy bár a kivehető részletek lenyűgözőek, a madár kézzelfogható maradványai már nincsenek meg a kőben! - Az évmilliók alatt az állat és annak DNS -e szinte biztos hogy elemi szénre bomlott le.

Webáruházunkban számos borostyán kincset fedezhettek fel, persze nem ilyen régi és értékes fosszíliákat, de nagyon szép ékszereket és marokköveket.

 

 

Forrás : https://www.geologyin.com/2017/06/this-100-million-year-old-bird-trapped.html _

< Előző bejegyzés
Következő bejegyzés >

Kedvencek     -     Felhasználói fiók

Főbb termékkategóriák

Marokkövek

Divat ékszerek

Ásvány karkötők

Ásvány medálok

Ásvány fülbevalók

Kuriózumok, Ritkaságok

Egyedi ékszerek

Csiszolatok, ásvány csúcsok

Kövek horoszkóp és gyógyhatás szerint

Itt bármit megtalálhatsz! Merkaba kristály, gyógyító kő, ásvány ékszer, ametiszt medál, holdkő ékszer, fluorit, malachit...

... miért mindent?
Mert szinte bármit be tudok szerezni, mely az ásvány világban létezhet. Írj nekem, bármilyen elképzelésed van, és megvalósítom!

Kérésre a karkötőket egyedi méretben is elkészítjük.

Itt a Gyógyító Kő és ásvány ékszer webáruháznál garantáltan igazi, eredeti ásványokat kapsz. Ha a kapott termékről kiderül, hogy jogosan nem ásvány; ha kéred az árának dupláját visszakaphatod. Itt valódi ásványokkal, tényleg valódi köveket kapsz. Ha egy kő kezelve van, de eredeti, arról is korrektül tájékoztatunk. A Gyógyító Kövek az egyetlen ásvány áruház, ahol írnak ásványok utánzatairól, ezoterikus tényekről és hiedelmekről, és a termékek valódiságára a bolt dupla garanciát vállal.

 

BLOG

 

instagram