A világ legnagyobb akvamarin drágaköve, ami nem is drágakő

A Dom Pedro a világ legnagyobb akvamarin csiszolata. 

Dom Pedro

 

A Dom Pedro nevének eredete

 

A lenyűgöző kristályt 1980-ban Brazíliában, Pedra Azulban fedezték fel. A megtalálók három darabra törték, melyből a két kisebbet a bánya tulajdonosa értékesítette, a harmadik darabot pedig elnevezték a legnagyobb tiszteletben tartott brazil uralkodó, I. Pedro után Dom Pedronak, ami Péter császárt jelent. 

Eredeti nyers formájában 45 kg volt és 91 cm hosszú.

 

 

 

 

A megmunkálása és végső formája

A 90-es években a német drágakő művészhez, Bernd Munsteinerhez került, aki arról volt híres, hogy a drágakövekből nem ékszereket, hanem szobrokat készített. A kékes-zöld kristályt négy hónapon keresztül tanulmányozta, több száz tervet rajzolt róla.

 

 

Az eredeti kristály 3 darabba törve de egymáshoz fektetve 1 méteres hosszt adott ki. A kő eszmei értékéből akár egy kisebb országot is vehetett a tulajdonosa:

A Dom Pedro csiszolás előtti nyers állapotban és utána:

A nyertes koncepciója az Ondas Maritimas, vagyis „a tenger hullámai” elnevezést kapta. Körülbelül hat hónapot vett igénybe, hogy a nyers kőből kész szobrot készítsen. Végül a Dom Pedrot egy 10,363 karát súlyú hagyományos drágakő alak helyett obeliszk formára csiszolta, mely 36 cm magas és 10 cm széles lett. Az obeliszk hátuljában levő rombusz alakú vágások úgy ejtik rabul a fényt, mintha a kristály belülről ragyogna!

A Dom Pedro tulajdonosai, útja napjainkig

A varázslatos csiszolatba első látásra beleszeretett két amerikai gyűjtő: Jane Mitchell és Jeffrey Bland, akik 1999-ben meg is vásárolták. Évtizedekig el volt zárva a nyilvánosság elől, majd eladományozták a Smithsonian Intézetnek, akik a washingtoni Természettudományi Múzeum geológiai csarnokában helyezték méltó helyére olyan világhírű gyémántok mellé, mint amilyen a Hope-gyémánt vagy Marie Antoinette fülbevalója. A múzeumban a napfény színére beállított halogén izzók felülről világítják meg az obeliszket, így a fény áthatol a kék-zöld mélységen, és a finoman metszett hornyok és élek között úgy csillog a fény, mint amikor egy tengerbe dobott zöld üvegen süllyedés közben megtörik a fény. Akinek szerencséje van Washingtonban járni, feltétlen nézze meg ezt a csodát!