Larimar


Története:

A larimar egy féldrágakő, a pektolitok egy fajtája, amely körülbelül 35 millió évvel ezelőtt született a föld tüzében, a Dominikai Köztársaság vulkáni kitöréseiből. Kék árnyalatait a kobalt adja a nagyon halványkéktől a mély türkizkékig.

1916-ban egy lelkész, Miguel Domingo Fuertes atya fedezte fel a kék követ Barahonában. Az 1970-es években Miguel Méndez és barátja, Norman Rilling, lenyűgözve a kő szépségétől, felkutatták a forrását és elkezdték kitermelni. A helyiek először azt hitték, hogy larimar a tengerből származik, de valójában Barahona hegyeinek mélyéről. A Bahoruco folyó mentén található bányák 1976 óta működnek. Dominika nemzeti kövének tekinti, november 22-én ünnepelik meg minden évben. Az Energiaügyi és Bányászati Minisztérium 2016-ben betiltotta a larimar exportját, kizárólag csiszolatok formájában exportálhatók.  

Mítoszok és legendák a larimar körül:

Egyesek úgy vélik, hogy a larimar Atlantisz elveszett városából származik, ezért rejtélyes energiákkal bír, melyek összekötik viselőjét az ókori civilizációval. Ezért nevezik atlantiszi kőnek is, de ennek a becenévnek nincs tudományosan alátámasztott eredete. A helyiek travelinának nevezték el, majd Méndez úgy döntött, hogy lánya előtt tisztelegve larimarra nevezi át. Larissanak a „Lari” becenevét a „mar” (spanyolul tenger) szóval fonta össze, utalva a karibi vizek gyönyörű kékségére.

Tűz és víz násza:

A magma és a karibi tenger házassága kiegyensúlyozó energiával áldotta meg szerelmük gyümölcsét: ha kell lehűti a forró fejeket, ha kell, akkor pedig felszítja a belső tüzet, erőt és bátorságot biztosít. A larimar energiái az ég és az óceán békés energiáival együtt áramlanak. Ez a kő mindannak a jelképe, ami ezen a világon nyugodt és tiszta: képviseli a víz-minőséget, a szabadon áradó és áramló érzelmeket, de  benne van az a csodás, vizen tácoló fényenergia is, amely átitatja a larimart a tisztító nyugalom érzésével. Testi és lelki egészséged szempontjából a tisztító energia és nyugtató erő két hihetetlenül fontos gyógyító elem, melyek a mély gyógyulás könnyű érintését hozza magával a belső munkáid során.

A larimar hatása:

Sok mindent lehet szeretni ebben a megnyugtató gyöngyszemben: támogatja a tiszta, szívből jövő kommunikációt a torokcsakrával rezonálva és segít lebontanod a szíved körülvevő határokat és érzelmi pajzsokat. A  gyönyörű kék larimar mennyei hangulatot áraszt, az összes felső csakrára hat. Bár elsősorban a torokcsakra köve, lágy óceáni energiájának köszönhetően a korona-, a harmadik szem és a szívcsakra is szilárd társa. Ha ez az energiavonal, ami a szívtől egészen a koronáig fut, csodákat tehet a szeretet, bizalom, bölcsesség, a kommunikáció témáiban. Ha tiszta szívből kommunikálsz, lényed magjából beszélsz. Ha támaszkodsz a saját végtelen bölcsességedre, tovább látsz a fizikai síknál. Ha mélyen szeretsz, félelem nélkül bízhatsz, szabadon fejezheted ki önvalód. Akkor mindened megvan, amire szükséged van ahhoz, hogy megnyisd koronád és kapcsolatba léphess magasabb rendű entitásokkal, tanítókkal. Gyógyító ereje abban is segíthet, hogy kapcsolódj az isteni nőiséghez, és rátalálj az áramlásodra.

Larimar használata meditációban

Együtt meditálva a larimárral vegyél egy mély lélegzetet, érezd a tisztító dagály emelkedését, és áramolj együtt hűsítő, kék hullámaival. Hagyd, hogy elvigyen, bárhová is kell menned vele. Azok számára, akik gyakran esnek mérgező és önszabotáló gondolkodásmódba, a larimár segít letérni erről az útról. Kiváló kő a bátorság erősítéséhez is, segíthet legyőzni a fóbiákat és megtalálni a saját hatalmad a félelmeid felett azáltal, ha a félelmeid gyökeréhez ásol belső munkával. Nagyszerű ásvány a nagylángú érzelmek kiegyensúlyozására. Könnyedsége miatt gyermeki csodát, rácsodálkozást kelthet azokban, akik dolgoznak vele, vagy csak viselik, ugyanis játékosségra bátorít és arra, hogy ragyogó szemmel tapasztald meg a világot.

Az ásványok akkor működnek a legjobban, ha közvetlenül érintkeznek a bőröddel, hiszen így segíthetnek a saját rezgési energiáidat a sajátjukhoz emelni. Gyógyító rezgéseiket pedig pontosan oda küldik, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A larimar medálok közvetlenül a torok területével érintkezve erősíthetik a kommunikációt és távol tarthatják a torokcsakra blokkokat. Karkötőként a pulzusod közelében fejtik ki hátásukat, fülbevalóként viselve pedig a felső csakrák harmonizálását segítkeznek.

Ha a larimart otthonodban szeretnéd elhelyezni, élvezheted azt a békés energiát, melyet a térbe hoz. Mivel a vízenergiákkal rezeg együtt, csendet, nyugalmat és minden olyan hűsítő érzést hozhat be, amire csak vágysz a tesi-lelki békédhez. A larimar az otthoni teredben is elősegíti a zökkenőmentes kommunikációt, segít tisztázni a frusztrációkat, félreértéseket. Teret adhat a szeretetteljes kapcsolódásoknak és a megértésnek.

Larimárral együtt rezonáló ásványok:

Ha olyan köveket keresel, amelyek jól kiegészítik a larimart, akkor az achát nagyon jó választás. A kék achát szintén kommunikációt támogató kő , és a larimarhoz hasonló nyugtató energiával rendelkezik azok számára, akik szeretnék erősíteni ezt a vizes, áramló energiát. A moha achát is jó párosítás lehet, különösen azok számára, akik a szívcsakra erősítésében érdekeltek. A rózsakvarc és az ametiszt is fantasztikusan kiegészíti szeretetteljes, gyengéd és tápláló energiáikkal.

Hogyan tisztítsd a larimár ásványaid?

Minden ásvány számára előnyös a rendszeres tisztítás és töltés, mivel energikusan "dolgoznak". A larimar tisztítása rendkívül egyszerű csap- vagy a forrásvíz alatt is moshatod, hogy megtisztítsd az összegyűjtött energiáktól. Természetéből adódóan harmóniában működik a vízzel, de ne feledd, hogy puhább típúsú kő, ezért ne áztasd túl. Fényérzékeny is, így ha túl sokáig hagyja erős napfényben, akkor hoszzútávon fakulhat a színe. Van, aki feltöltéséhez egy ideig a talajban elásva hagyja, vagy olyan módszereket alkalmaz, mint például a hangfürdőzés.