A smaragd - eredetiek és utánzatok

A smaragd - eredetiek és utánzatok

A smaragd az egyik legértékesebb és legelegánsabb drágakő a világon. Zöld ragyogása és misztikus vonzereje már évezredek óta lenyűgözi az embereket. Ám a smaragdot gyakran utánozzák és hamisítják, mely számos vásárló - és tapasztalataim szerint számos eladó - számára kihívást jelenthet. Ezért fontos tudni, hogyan lehet megkülönböztetni az igazi smaragdot a hamisítványoktól.

 

Az Eredeti Smaragd Ismertetőjelei

A smaragd alapvetően egy berilium-aluminát-szilikátból áll, és a kémiai képletje Be3Al2(SiO3)6.

Az smaragd zöld színét króm vagy vanádium nyomelemek jelenléte okozza. Azokban a beriliumkristályokban, amelyekben ezek a nyomelemek vannak jelen, a zöld szín jön létre. A kémiai összetétel és a nyomelemek jelenléte befolyásolhatják a zöld árnyalat intenzitását és a smaragd kinézetét.

Ami a feketés, smaradg gyöngyökre nagyon jellemző részeket illeti, a smaragdok gyakran tartalmaznak inklúziókat vagy zárványokat, ez ásvány gyöngyökben szinte mindig megvan és hozzájárulnak a smaragd egyedi, misztikus külleméhez. Ezek az inklúziók lehetnek más ásványok, megszilárdult gázok vagy megszilárdult folyadékok az évmillió során. A fekete inklúziók általában sötét színű anyagokból származnak, és gyakran szerepelnek a smaragdokban. Ezek az inklúziók az ásványokat természetességükről ismerik fel, és egyes esetekben a smaragdok értékét növelhetik, ha nem zavaróak és jól láthatók.

Fontos megjegyezni, hogy a smaragdok inklúziói és színbeli jellemzői nagyban változhatnak az egyes kőzetekben. Az inklúziók és azok elrendezése szinte mindig egyedi a smaragdoknál, és az adott smaragd egyediségét és karakterét is meghatározhatja.

 

Az eredeti smaragdoknak számos jellegzetes tulajdonságuk van, amelyek segíthetnek azonosításukban. Íme néhány ismertetőjel:

Zöld Szín: Az igazi smaragdok különleges zöld színűek, amit nem könnyű reprodukálni. Ez a zöld lehet sötét vagy világos, ezért szerintem a színárnyalat a mérvadó és ezt nehéz interneten keresztül megtudni, hiszen rengeteg fotó szerkesztve van, ahol megtolják a színeket, minél pompásabbank tűnjön a kép. A természetes smaragdok zöld színét a króm és a vanádium nyomelemei adják.

Belül Színbeli Inklúziók: Az eredeti smaragdok gyakran tartalmaznak olyan inklúziókat vagy zárványokat, amelyek láthatók a kövön belül. Ezek a jellegzetes belső jellemzők olyan mintázatokat vagy csíkokat hoznak létre a smaragdban, amelyek segíthetnek azonosításukban. EgY medál vagy fülbevaló esetén nem olyan nagy a szórás szín terén, de egy smaragd golyós karkötő tartalmaz már színbeli változatosságot. Ennek a változatosságnak a mértéke a smaragd minőségétől is függ, valamint a gyöngyök méretétől: minél nagyobb egy smaragd golyó, annál tobb szemet gyönörködtető változatosságról beszélhetünk.

Keménység: A smaragdok az ásványok keménységi skáláján a Mohs-skála szerint 7.5-8 közötti keménységűek. Ez azt jelenti, hogy elég kemények ahhoz, hogy ellenálljanak a karcolásnak (természetesen ettől függetlenül érdemes rájuk vigyázni).

Csillogás: Az igazi smaragdok gyakran kissé zavarosak és legtöbbször egyáltalán nem áttetszőek..

Tehát ha valami nagyon rikító és egységesen zöld egy karkötőben, vagy egy medál túl áttetsző, akkor az már gyanúra adhat okot, de vannak már kifinomultabb módaszerek is. Az alábbi képen például utánzat látható (a zöld árnyalat a képtől eltérhet, érdemes a fekete záványok milyenségét megfigyelni):

 

Az Utánzatok és Hamisítványok Felismerése

Az eredeti smaragdokkal szemben számos utánzat és hamisítvány létezik, amelyek megpróbálják másolni a smaragdokat. Ezek közé tartozik a zöld jade, amely egy másik drágakő, és más utánzatok, például üveg vagy szintetikus kövek.

Az alábbiakban néhány módszer, amely segíthet az utánzatok felismerésében:

Színellenőrzés: Az igazi smaragd zöld színét rendkívül nehéz lemásolni. A jade például általában egy sötétebb zöld színt mutat, amely nem olyan, mint az eredeti smaragd. A másiik véglet a nagyon egyenletes, erős, néha már rikító zöld szín.

Szakértői Hozzáértés: Ha nem vagy biztos benne, akkor vásárolj inkább smaragdot egy megbízható forrásból.

Keménység Teszt: Az eredeti smaragdok keménysége a Mohs-skála szerint 7.5-8 között van. Ha a követ könnyen megkarcolhatják, az valószínűleg hamisítvány.

 

Az Indiai Smaragd Különleges Varázsa

Az indiai smaragdok különlegesek a smaragdvilágban. Ezek az ásványok Indiából származnak, és kiváló ár-érték arányt képviselnek. Az indiai smaragdokat az igazi smaragdok királyának tartják, és számos tulajdonságuk különlegessé teszi őket:

Zöld Szín: Az indiai smaragdok gyakran gazdag zöld színűek, amelyek viszonylag intenzívek. Gyakran tartós színkezelésnek vannak kitéve, megőrizve az eredeti smaragd kirstály struktúráját. Ez esetben a kő színe egységes, fekete zárványoktól mentes. Ezek a kövek emiatt a legszebb megfizethető és eredeti altarnatívák a smaradra.

Erő és Gyógyító Energia: Az indiai kultúrában az indiai smaragdokat hagyományosan gyógyító erőkkel és pozitív energiával társítják. Úgy vélik, hogy azok, akik viselik az indiai smaragdot, támogatják az egészséget és a jólétet.

Szépség és Elegancia: Az indiai smaragdok rendkívül elegánsak és kifinomultak. Különleges megjelenésük miatt különleges alkalmakra is ideálisak.

 

A Szintetikus Smaragdok

A szintetikus smaragdok története az 1920-as évekre tekint vissza. Richard Nacken német professzor kezdte el kidolgozni az első, flux szintetizálási módszert. A szintetikus smaradgok olyan laboratóriumi körülmények között előállított kövek, amelyek az eredeti smaragd kinézetét próbálják imitálni. Számos módszer létezik a szintetikus smaragdok előállítására, és ezek közül néhány igen kifinomult. A szintetikus smaragdok is lehetnek zöldek és ragyogóak, és a vizuális megkülönböztetés gyakran nehéz lehet. Itt már diffrakciós és egyéb komoly műszeres vizsgálat válhat szükségessé.

A szintetikus smaragdok előállítása számos kémiai és fizikai eljárást foglal magában, amelyek célja, hogy a természetes smaragd kinézetét és tulajdonságait utánozzák. Azonban a szintetikus smaragdoknak általában nincsenek olyan inklúzióik, mint az eredeti smaragdoknak, és a laboratóriumokban előállított változatoknak más összetétele lehet, ám van hogy megegyezik közel teljes mértékben az eredetivel is.

Itt van néhány módszer, amelyekkel gyártják őket:

Flux Olvadékok: A flux olvadék módszer egyike a legrégebbi és legelterjedtebb módszereknek, mely az 1930-as évektől vált elterjedtté. Ebben az eljárásban a természetes beriliummal gazdagított kvarcot egy olvadékban olvasztják meg, majd hozzáadják a megfelelő színű adalékanyagot, például krómot vagy vanádiumot. A kristályok lassan nőnek az olvadékból, és a folyamat hosszú időt vesz igénybe.

Hidrotermál Szintézis: A hydrothermal szintézis során a szintetikus smaragdokat magas hőmérsékleten és nyomáson hozzák létre. A megfelelő vegyi anyagokat és ásványokat oldatban oldják, majd hőkezelik. Az ásványok a kristálynövekedés során lerakódnak, és a smaragdok szép kristályszerkezettel rendelkeznek. Először használni az 1960-as években kezdték.

Lebegő Zóna Módszer: Ez egy modern technikán alapuló módszer, amely magas tisztaságú kristályok előállítására szolgál. A kristályokat nagy hőmérsékleten, ideális körülmények között növesztik egyéb vegyi anyagok hozzáadása nélkül.Láng Fúzió (Verneuil-folyamat): A Flame Fusion módszer során a különböző összetevőkkel rendelkező porokat egy lángon húzzák át, majd megkristályosítják. Ez a módszer olcsó és gyors, de a legalacsonyabb minőségű szintetikus smaragdokat eredményezheti.

Chernovite Szintézis: Ebben a módszerben a chernovite-ot (amely egy másik ásvány) átalakítják szintetikus smaragddá. Ehhez az eljáráshoz szigorú ellenőrzés és szakértelem szükséges.

Láng Hidrolízis: Ez az eljárás gázok égetésén alapul, amelyek átalakulnak szilíciumdioxidgázzá. Ez a gáz reagál a beriliummal gazdagított kvarccal, és így szintetikus smaragdok jönnek létre.

Czochralski-eljárás: Ebben a módszerben a kristályos smaragd kezdetben egy olvadékban található, majd egy kovácsoló huzal húzza ki a kristályt a lassan hűlő olvadékból.

Gél Módszer: A gél módszer során a szintetikus smaragdok zselatin állapotban nőnek ki, amelyből a kívánt kristályokat később kiemelik és megmossák.

Ásvány gyöngyök esetében leggyakrabban az üveg és jade, valamint ásvány porból gyúrt opak változatok forfulnak elő, ezen a téren a fenti szintetizáló folyamatok nem kifizetődőek. A szintetikus smaragdok a csiszolt drágakövek világában terjedtek el.

Egy gyöngy karkötő esetében is nagyon kell figyelni, mert a technika fejlődésével egyre kifinomultabb változatokkal próbálkoznak, melyet egy gyakorlott szem - nálunk sok ásvány megfordul rövid idő alatt - még mindig könnyen észrevesz.

Máshol vásárolt ásvány meghatározását nem áll módunkban vállalni.

Filozófiánk, hogy ezidáig és a jövőben is csak valódi smaragdokat kínáljunk.

Tisztelettel,
Fülöp Tibor
ásvány szakértő

Itt egy képekben bővelkedő cikket is el tudsz olvasni a smaragdokról és az eredetiek felismeréséről