Ásvány utánzatok - Az akvamarin és a frappáns utánzataik

Annyi sok akvamarin utánzatot láttam az elmúlt években, hogy azon tűnődöm, vajon hány ember vett eddig hamisítványt és vár tőle gyógyító energiát, vagy büszke tudattal hordja a műanyag karkötőjét, medálját. Szerintem nagyon különböznek egymástól. Tudásom-tapasztalatom egy szeletjét szeretném neked most átadni, hogy lásd a különbséget az eredeti akvamarinok és az utánzatok között. Ehhez sok képpel szolgálok, melyek segítségével bár még laikus lehetsz a kövek ügyében, de a nagy utánzatokat sikerülhet elkerülnöd, hogy aztán igazi kövekre találj.

Az eredeti akvamarin a vízelem köve. Segít kiegyensúlyozódni, megnyugodni, egyensúlyban tartani az érzelmi testedet és a szakrális csakrát, valamint minden vízzel kapcsolatos dolgodat az életedben. Jó hatással van a párkapcsolatokra. Jó hatással van a kifejezésre, a torokcsakrára, a kommunikációra. Az utánzatok jó része egyáltalán nem kő, és egészségre nem kellemes anyagokat, festéket is tartalmaz. Az utánzatok energiája általában durva, fogas, mint egy fűrész.

Az akvamarin egy áttetsző, általában kék berill. A berill egy ásványcsoport, és a példányaiban lévő 'vendég"anyag (hivatalosan, csúnya szóval szennyeződésnek mondják) megváltoztatja a kő a fényelnyelő képességét és ezáltal más színűnek látjuk azt. A színtelen, tiszta (fehér) berill a goshenit, a kék-kékeszöld beriII avamarin, a zöld beriII a smaragd (igen, egy kőfajtához tartoznak, mégis milyen más!), a rózsaszín berill a morganit, és a narancs-sárga-sárgás zöld berill a heliodor. Az akvamarin színét a benne lévő fém kötések adják, a világon legnagyobb talált akvamarin csupán 48.5cm hosszú és 42cm átmérőjű.

Kezdjük az utánzatokkal. Már említettem azt a két sarkallatos pontot, ahol a nyerészkedő hobbi eladók és a tapasztalatlan vevők a hiedelmeik miatt el szoktak csúszni. Az egyik az ár. A berill nagyon kemény. Mohs 8-as, ami azt jelenti, hogy már a gyémánt betétes csiszoló is igen kopik a vele való munka során, valamint kis darabokban fordul elő. Ebből következik és logikus, hogy az akvamarin egy drágakő, amit meg kell fizetni. A másik pont az, hogy sokan nem tudják miről nevezték el.

Ha tengervízbe meríted, kvázi eltűnik benne. Az aqua és a marinus latin szavak összetételéből ered a neve, ami szó szerinti fordításban "a tenger vize" kifejezést jelenit. Tehát ha meglátsz egy akvamarin névvel ellátott, de sötét, rikító kék követ, kedvező áron, az könnyen utánzat lehet.

Először itt egy pár kép a nyers, megmunkálatlan akvamarinról. Az első három képen látható az a minőség, melyből marokkő, vagy ásványgyöngy szokott készülni.

Igazi akvamarin ásvány
Igazi akvamarin ásvány

Az utolsó képen lévő rögök már drágakő csiszolásra alkalmasak (gem grade). Ezekből csiszolják azokat a sok fazettájú drágaköveket, melyek csak egy, vagy pár centi körüliek, de tisztaságuk és a csiszoló mester munkája miatt akár több tízezer Forintba kerülnek. A drágaköveket is gyakran hamisítják, ekkor a legtöbbször laborban előállított anyagról van szó, vagy hevített topázról. Ennek a meghatározásához diffrekciós vizsgálat, vagy szűrő kell.

Az akvamarin és a hamsiítványok közötti különbséget sajnos kevesen ismerik. Az eredeti akvamarin jellegzetes színű és kristályosodású ásvány, mely a berill családba tartozik, keménysége a smaragdéval egyenlő. Az utánzatok általában "hálós" szerkezetűek, rikító mély színűek. Gyakran felstik az aragonitot, vagy eleve szintetikus kristályokból indulnak ki. Az honlapon található akvamarin ásványok bevizsgált, eredeti, természetes akvamarinok.

A gyöngy utánzatokat úgy lehet könnyen kiszúrni, hogy olcsók, nagyon erős vagy nagyon egységes a színük (még a drágakő minőségű akvamarinok között is van változatosság), és legtöbbször hálós a színmintájuk a mikrokapillároskba beszivárgott festék miatt. Nézzünk példákat erre a csúnya hálós mintára. Az alapanyag sok esetben kompozit kő (mesterséges összegyúrt anyag), vagy ha nagyon áttetsző, akkor ritka esetben kvarc, legtöbbször viszont szintetikus "hulladék". Régebben alig győztem írni a tudatlan eladóknak magyar aukciós portálokon, egyéni webáruházakon, hogy valami nem stimmel. A reakció ritkán volt pozitív, sok ember elutasító volt és azt hitték, összezavarni akarom őket, mert tényleg nem értenek hozzá. Íme az imitációk, a hálószerű, foltszerű festéknyomokkal:
Hálós akvamarin hamisítvány

Látszik, hogy a gyöngyök színében is alig van természetes változatosság, eltekintve a durva, utolsó hamisítványtól. Ha már változatosságról beszélünk, a kínai piac elkezdett gyártani műanyag gyöngyöket és festett jade-kat, achátokat, színkezelt amazonitokat, és elkezdtek eleve kék színű mesterséges köveket gyártani, melyeket a magyar kézművesek és a külföldi ezoterikusok is előszeretettel neveznek akvamarinnak, pedig sokszor még csak nem is kövek.
Akvamarin utánzatok

Mindegyikükre jellenző az idegen színárnyalat, nulla kristálystruktúra, nagyon megegyező szín gyöngysoron belül...

Egy újabb példa a megtévesztésre. Crazy achátot és más achátokat, illetve epoxigyantát festenek és így árulják a vaterán. A (ha akvamarin, természetesen gyémánttal csiszolt) medálokat 290Ft-ért árulja az eladó aukciós portálon, az ár még egy gyereknek is feltűnő, neki mégsem?

Hamis akvamarinok

Az akvamarinokat gyakran hevítik hogy minél kékebbek és eladhatóbbak legyenek. Ezért, ha amit látsz nagyon egységesen kék, vagy túl kék, természetellenes, de az ár és a tapasztalatod azt mondja, mégis berill kővel van dolgod, lehetséges, hogy hevített. Egyre gyakrabban találkozom már mély "méregkék" karkötőkkel-nyakláncokkal, akár szép vitrinekben ásványbörzéken. Ez szintén akvamarin, mert elvileg ugyanazokat az atomokat tartalmazza, a hevítés a köztük lévő kötéseket változtatja meg és más lesz a színe. Ennek a meghatározása drágakövek esetében költséges eljárással történik.

Most pedig nézzünk pár jó példát, hogyan néz ki egy-egy egészséges, igazi akvamarin ékszer:

Igazi akvamarinok

Mint láthatod, változatosságot találsz és az akvamarin kristály struktúrát.

A most következőkben pedig nagyon szép minőségű akvamarikokat láthatsz. Az akvamarin árában nagy befolyásoló tényező a kő színe. Az utolsó képen a karkötő fogyasztói ára 6.500Ft volt.

Igazi, minőségi akvamarinok

Kattints a lenti szövegre.

Nézd meg te is, hogy milyen akvamarin termékek vannak a Gyógyító Kő webáruházban!

 

Tisztelettel,

Fülöp Tibor

 

Még nem vagy feliratkozva az ingyenes hírlevélre?

Értesülj, ha újabb tévhit vagy utánzat kerül terítékre. Tudd meg mi az, amiről ásvány könyvek nem írnak!

Értesülj, amikor új és hasznos dolgokat tudhatsz meg a kövekről!

Az információ jogilag védett, másolása tilos!